Eindelijk in Aarhus!

We zijn 4 dagen verder sinds ik ons koude kikkerlandje verliet voor een ander – kouder – kikkerlandje. Hoe het gaat? Goed! Ik vermaak me prima, de dagen zijn voorbij gevolgen en ik heb zin in de introductiedagen aankomende week.

DONDERDAG 29/01

JAAAA. Eindelijk is het dan zover hoor. Koffers zijn gepakt, de auto geladen en om 05:00 uur waren we klaar om te gaan. De reis verliep goed, om 14:15 reden we de parkeerplaats van het International Centre Aarhus Universitet al op. Daar stond mijn Deense mentor/buddy Camilla al te wachten. Van te voren hadden we al even contact gehad, heel aardig meisje! Ze is tweedejaars rechtenstudente in Aarhus en zal me helpen met alles wat maar nodig is. We checkten in, ik kreeg ik mijn huissleutel overhandigd + een welkomst-goodiebag. Volgens mij is alles hier tot in de puntjes geregeld en verwelkomd worden door zulke aardige mensen is alvast fijn.

Vanaf het International Centre reden we naar het huis. Wat trouwens meteen opviel bij aankomst in Aarhus: het is hier heuvelachtig. Jeetje. Wie ooit nog durft te beweren dat Denemarken plat is… De weg van de stad/universiteit naar m’n huis is 5 km alleen maar omhoog. Ik hou van bergen en erop fietsen ook, maar elke dag? Op een stadsfiets? Een mountainbike meebrengen was misschien handiger geweest haha. Ach. Voordeel is dat ik ’s ochtends alleen maar hoef te rollen. Handig aangezien ik nog wel eens haast heb 😉 .

‘Thuis’ werd ik verwelkomd door Svetlana, m’n Kazachstaans-Duitse huisgenote. Een heel lief meisje dat gelijk meehielp met het uitladen van de auto. Het huis is echt goed. De keuken en badkamer, die we met z’n tweeën delen zijn ruim en schoon. Ook m’n eigen kamer is echt groot.

Prima plekje toch? (Het zag er niet meteen zo uit hoor haha – het heeft een paar dagen geduurd voordat ik eindelijk had uitgepakt en de zooi had opgeruimd.)

Het hulpteam 😉 heeft nog even de router aangesloten voor de Wifi (het huis zelf heeft alleen kabelinternet). Ook heb ik nog even dankbaar gebruik gemaakt van de auto voor de eerste boodschappen.

Daarna was het tijd voor lekker eten en dure ( ! ) wijn…

AVDM_20160126_005-e-e

VRIJDAG 29/01

Laatste ochtendje met z’n drieën in Aarhus. We verkennen de stad een beetje en komen terecht in Den Gamle By, een soort openluchtmuseum. Het ziet er leuk uit, alleen een beetje uitgestorven zo in de winter.

Om 15:00 uur dan echt afscheid genomen. Nu ging het eigenlijk pas ‘echt’ beginnen. Ik ga even naar de woonboulevard om wat leuke dingen voor m’n kamer te kopen. Heel fijn zo, de Ikea, Jysk enz. op een paar minuutjes fietsen.

Svetlana nodigt me uit om met haar introductieweek-groepje naar de Kuhstall (ja ja, de après ski bar in Aarhus) te gaan. Leuke avond! Alleen maar nieuwe internationale studenten. Iedereen komt hier natuurlijk alleen en wil mensen leren kennen, dus is super aardig.

ZATERDAG 30/01

Wat heb ik gedaan? Beetje uitpakken, zooi opruimen. Nu ie opgeruimd is, lijkt ie nog groter! Dus voor wie er langs wil komen, er is plaats genoeg! 😉

Karina, wie ook in Skejbo (ons huizenterrein) woont, legt ons even uit hoe de wasmachine werkt. Blijkt nogal een ingewikkeld systeem te zijn met betaling via sms. Een prepaid-kaart (de Lebara-simkaart die we in onze goodiebag kregen) blijkt niet te werken. Je hebt een Deens telefoonabonnement nodig. Maar, dat kun je alleen aanvragen als je een CPR-nummer hebt (een soort burgerservice nummer), en dat duurt wel een paar weken. Hmm. Hoe ik hier ga wassen gaan we dus nog even uitzoeken…

ZONDAG 31/1

Jaaa! M’n eerste rondje hardlopen in Aarhus! Ik had ergens via via gehoord dat er om 10:00 uur een of andere run was waar je je bij kon aansluiten. Niks meer over gehoord, dus ga ik zelf maar mijn buurt verkennen. Volgens mij bestaat ie grotendeels uit studentenhuizen en -complexen. Het is prima rennen, lekker rustig en veel fietspaden. Uiteindelijk heb ik na 6 km –  en ja, zonder te verdwalen  – en een hoop bergjes op en af m’n huis weer gevonden.

’s Middags heeft Svetlana afgesproken om een tweedehands fiets te kopen. Ze heeft al lang niet gefietst en aangezien Hollanders nogal wat schijnen te fietsen ga ik even mee als “kenner” haha.

Prima eerste paar dagen zo dus. Morgen heb ik met Camilla (en een andere internationale student van haar) afgesproken voor een koffie en een campus-tour 🙂 Dinsdag beginnen dan de lessen en eindelijk de introductieweek! Vis ses! 

 

4 thoughts on “Eindelijk in Aarhus!

  1. Britt says:

    Hahaha zo leukkk!!! Ziet er zo leuk uit met al die huisjes enzo?
    Heeeel veel plezier met die introductie, kan niet wachten op de verhalen;)
    Kusjesssssssss

  2. Monique says:

    Hoi Chantal, zojuist je eerste belevenissen in Denemarken gelezen en de foto’s bekeken. Ziet er goed uit en klinkt allemaal erg leuk. Pittig hoor daar hardlopen. Petje af. Geniet er lekker van en heel veel plezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *